The Twilight Zone Tower of Terror in Disneyland Parijs

Dit vervloekte hotel is uitgegroeid tot één van de meest iconische attracties van het Walt Disney Studios Park. Al van grote afstand doemt de imposante toren van The Twilight Zone Tower of Terror op, terwijl het gegil vanuit de vallende lift al van verre is te horen. Wie dit hotel binnen durft te gaan zal niet teleurgesteld raken. Vandaag de dag is één bezoek zelfs niet genoeg. Je moet er tenminste 3 keer in zijn gegaan om deze vallende lift attractie ten volle te beleven. Hoe dat precies zit, en wat nou precies het verhaal achter The Twilight Zone Tower of Terror is, vertellen we je in dit artikel.

De geschiedenis van The Twilight Zone Tower of Terror

De attractie “The Twilight Zone Tower of Terror” opende voor het eerst in 1994 in Disney’s Hollywood Studios Park in Florida. De attractie werd gebaseerd op de hitserie The Twilight Zone uit de vroege jaren ‘60. Daarover vertellen we je later meer. Na de eerste versie van deze attractie in Florida, werd er ook een variant gebouwd in Tokyo DisneySea en het Walt Disney Studios Park in Disneyland Parijs®. In 2019 werd de beleving van de attractie daar geheel op de schop gegooid. In plaats van één verhaal en één belevenis zijn er nu 3 verschillende verhalen. Ook werd de val-volgorde van de lift aangepast en werden er nieuwe effecten toegevoegd.

Het verhaal van The Twilight Zone Tower of Terror

De attractie is dus gebaseerd op de succesvolle serie The Twilight Zone, die voor het eerst werd uitgezonden op de Amerikaanse televisie in 1959 en succesvol bleef doorlopen tot 1964. Het was een horror serie, waarin elke aflevering een op zichzelf staand verhaal was

waarin personages te maken kregen met vaak verontrustende of ongebruikelijke gebeurtenissen, een ervaring die wordt beschreven als het betreden van ‘The Twilight Zone’. Vaak eindigden de afleveringen met een verrassend einde en een moraal.

Naar verluidt keken de makers van de attractie maar liefst 165 afleveringen van The Twilight Zone, om zo veel mogelijk het gevoel en de spanning van de serie over te kunnen brengen. In het geval van The Tower of Terror gaat het om een fictieve ‘verloren aflevering van The Twilight Zone’. Als bezoeker stap je dus in je eigen aflevering van deze spannende serie.

De attractie bevindt zich in een voormalig hotel. Waar het ooit een komen en gaan was van de rich and famous van Tinseltown, is het nu een verlaten, spookachtige bedoeling. Het hotel moest in 1939 namelijk plotseling z’n deuren sluiten na een geheimzinnig ongeluk:

Op een stormachtige Halloweenavond verdwenen toen 5 ongelukkige zielen zomaar uit de lift van het toenmalige Hollywood Tower Hotel.Terwijl bekende filmsterren er juist voor de rust en ontspanning kwamen, was het plotseling met de rust gedaan. Die avond sloeg de bliksem in, toen 4 gasten van het hotel en een liftbediende in de lift stonden. Ze werden daarna nooit meer gezien. Wat er gebeurd is, weet niemand. Het hotel en de lift bleven sinds die pijnlijke avond leeg.

Wanneer je de attractie binnen gaat kan je één van de volgende verhaallijnen, en bijpassende ‘val-volgorde’ beleven:

1 – The Malevolent Machine

Een lift die is bezeten door een spookachtig meisje. Als je binnen durft te stappen word je in de val gelokt: in plaats van gewoon naar boven te gaan, neemt de lift je al rammelend en piepend mee, om je vervolgens in een vrije val naar beneden te slingeren.

2 – The Shaft Creatures

Stel, je valt 13 verdiepingen naar beneden in een op hol geslagen lift. Lukt het je om niet te gillen? Hopelijk wel. Want de lift is bezeten door grimmige schepsels. Ze zijn de baas over de lift en krijgen kracht door angst. Hoe hoe harder jij gilt, hoe sterker ze worden.

3 – The 5th Dimension

Een duistere geest is op jacht naar jouw ziel. Hij heeft de vijfde dimensie ontgrendeld en zit achter je aan. Je zit vast tussen twee werelden en weet niet meer wat echt is en wat niet. Dit wordt een knotsgekke, psychedelische reis. Zorg dat je de weg niet kwijt raakt.

Elke versie van het verhaal heeft z’n eigen val-volgorde en effecten. Hierdoor is het leuk om meerdere keren de attractie in te gaan en het zo steeds op een andere manier te beleven.

Wat mag je verwachten van The Twilight Zone Tower of Terror?

Bij binnenkomst kom je een donkere bibliotheek binnen. Na een bliksemschicht schiet de televisie aan. Je wordt welkom geheten in The Twilight Zone.

 

Via een geheime gang ga je naar het vervallen ketelhuis. De machines staan nog altijd te rammelen. De gammele dienstlift staat al voor je klaar. Je stapt in en doet een gordel om, terwijl de lampen spookachtig knipperen.

 

Dan schiet de lift omhoog. De deuren gaan open en je ziet een lange gang met spookachtige hotelgasten. Ze wenken je, maar vervagen dan. Vervolgens ga je verder omhoog.

 

Nog hoger zie je een eigen spiegelbeeld als de deuren openen. Een bliksemflits en wat spooky belevenissen verder is je spiegelbeeld vervaagd: de lift is leeg. Je bent in de andere dimensie aangekomen. De lift maakt een vrije val in de liftschacht. De lift stijgt en valt een aantal keer. De deuren gaan ook op grote hoogte open, zodat je een spectaculair beeld krijgt van hoe hoog je eigenlijk zit. Uiteindelijk komt de lift weer tot stilstand en brengt je terug naar de veilige begane grond.

 

→ Bekijk de on-ride video van The Twilight Zone Tower of Terror

Tips voor The Twilight Zone Tower of Terror

Zo haal je het maximale uit je bezoek aan The Twilight Zone Tower of Terror:

  • Tip 1: Premier Access: Met Premier Access kan je tegen betaling toegang tot deze attractie krijgen zonder in de wachtrij te hoeven staan. Wil je tijd besparen en vind je het niet erg daar extra voor te betalen? Dan is deze oplossing perfect voor jou.
  • Tip 2: Bezoek de attractie na 13.00: De wachtrijen voor deze attractie zijn vaak op z’n langst tussen 10.00 en 13.00. Hierna neemt de wachtrij doorgaans wat af. Hoe later op de dag, hoe groter de kans op een wat kortere wachttijd.
  • Tip 3: Wees voorzichtig met kinderen: Het is al vanaf 1.02 meter mogelijk om de Tower of Terror in te gaan. De ervaring leert dat sommige kleine kinderen gek zijn op de attractie, maar het is best wat spookachtig en de val kan als heftig worden ervaren. Is jouw kind niet zo gek op thrillrides of spookhuizen? Denk er dan goed over na of deze attractie geschikt is.
  • Tip 4: Ga op de voorste rij zitten: Als je de kans krijgt is het aan te bevelen om op de voorste rij te gaan zitten. Wanneer de deuren op grote hoogte openen, heb je zo het beste uitzicht.

Onze oprechte excuses voor het storen

Maar je bent blijkbaar een echte Disney Fan. Zou je het leuk vinden om maandelijks alle nieuwtjes en aanbiedingen omtrent Disneyland Parijs te ontvangen? Laat hier dan even jouw e-mailadres achter en lees gerust weer verder!