Phantom Manor in Disneyland Parijs

Kom maar binnen, als je durft! Phantom Manor is zonder twijfel de engste attractie van Disneyland Parijs®. Niet omdat je over de kop gaat of omdat je zo snel gaat. Nee, Phantom Manor is een spookhuis. Eng genoeg voor de oudste bezoekers en net niet te eng voor de (meeste) jongere bezoekers. Daarom is deze attractie geliefd bij jong en oud en een niet-te-missen attractie voor wie van lekker griezelen houdt. Dit is wat je kan verwachten van Phantom Manor in Disneyland Parijs.

De geschiedenis van Phantom Manor

In 1969 opende de eerste voorloper van Phantom Manor: The Haunted Mansion. Andere versies van The Haunted Mansion werden geopend in Magic Kingdom en Tokyo Disneyland. Disneyland Parijs kreeg echter een geheel eigen versie van deze attractie: Phantom Manor. Bij de bouw van Disneyland Parijs werd al besloten om deze attractie op te nemen en ook dat het verhaal achter dit spookhuis in lijn moest zijn met het verhaal achter Big Thunder Mountain. De imagineers van Disney hebben zich voor deze Europese versie van het spookhuis laten inspireren door ‘Het spook van de opera’, verhalen van Charles Dickens en vele andere gotische legendes uit Europa, maar dan omgetoverd in een Western stijl die past bij Frontierland.

Het verhaal van Phantom Manor

Voor veel bezoekers is Phantom Manor ‘gewoon’ een spannend spookhuis. Toch zit er een heel verhaal achter zowel Big Thunder Mountain en Phantom Manor. Dat verhaal is als volgt:

 

Henry Ravenswood werd geboren in 1795 en was een opportunistische kolonist die goud zocht in Big Thunder Mountain en aldaar de Big Thunder Mining Company oprichtte, waardoor het stadje Thunder Mesa ontstond. Frontierland beeldt in zijn geheel dit stadje uit.

Ravenswood was zeer succesvol, werd rijk en bouwde voor zichzelf een Victoriaans landhuis met uitzicht op Big Thunder Mountain. Hij woonde hier samen met zijn vrouw Martha en zijn dochter, Melanie Ravenswood.

 

Een plaatselijke indianenstam waarschuwde Henry voor de “Dondervogel”. Dit zou een indianengod zijn, die zich diep in Big Thunder Mountain bevond. Door met zijn vleugels te slaan kon hij zorgen voor donder, bliksem en aardbevingen. De koppige Henry geloofde dat niet en liet zijn mijnwerkers steeds dieper de berg in gaan, op zoek naar meer goud.

 

Zijn dochter Melanie groeide ondertussen op tot een mooie jonge vrouw en ze liet zich door verschillende kandidaten verleiden om mee, weg uit Thunder Mesa, te gaan. Dit tot ongenoegen van Henry die er alles aan deed om dit te stoppen. De ene na de andere huwelijkskandidaat kwam op bizarre wijze om het leven:

 

  • Sawyer Bottom: doormidden gezaagd door een zaagblad
  • Kapitein Rowan D. Falls: van een waterval gevallen
  • Iggy Knight: opgeblazen door dynamiet
  • Barry Claude: verscheurd door een beer.

De pogingen om Melanie thuis te houden leken op niets uit te lopen toen ze na 4 ‘gestorven’ huwelijkskandidaten verliefd werd op machinist Jake en samen met hem Thunder Mesa wilde verlaten.

 

Bij een grote aardbeving in 1860 kwamen Henry en zijn vrouw echter om het leven. Het was de vloek van de “Donder Vogel”, waar door de indianen al voor was gewaarschuwd. Het spook Phantom, neemt bezit van het Victoriaanse landhuis, waar Melanie op het punt stond te trouwen met haar verloofde. Het spook Phantom is eigenlijk de geest van de omgekomen Henry, die nog altijd woest is op Jake, omdat hij Henry’s dochter Melanie mee wil nemen. Jake wordt door Phantom in de val gelokt en overleeft dat niet.

 

Melanie wachtte tevergeefs tot haar verloofde terugkwam en trok haar bruidsjurk nooit meer uit. Het landhuis is in de loop der jaren veranderd van een mooi Victoriaans landhuis in een eng spookhuis dat we nu als Phantom Manor kennen. Het gehuil van de eeuwige bruid Melanie is er nog altijd te horen.

 

Het huis is nu bezeten door Melanie, boze vader Henry en zijn vrienden uit duistere werelden. En jij, als bezoeker, krijgt de kans ze een bezoekje te brengen. Als je durft!

Dit is wat je mag verwachten van Phantom Manor

Al in de wachtrij is het spannend. Je loopt door de duistere tuinen, terwijl je het spookachtige landhuis steeds dichterbij ziet komen. Eenmaal binnen gekomen sta je in een zaal, waar het verhaal van het spookhuis wordt verteld. Op de muur zijn schilderijen van Melanie en haar huwelijkskandidaten te zien. Als de kamer als een soort lift naar beneden zakt wordt duidelijk wat er met de huwelijkskandidaten gebeurd is: de één is op een nog ergere manier aan zijn einde gekomen dan de ander. Na de nodige donder en bliksem loop je door gangen met enge, veranderende schilderijen alvorens je de karretjes in stapt. Meteen al is de eeuwige bruid Melanie te zien en te horen. Vervolgens kom je langs verschillende scènes uit het verhaal, inclusief een spookachtige wild-west scène, waarin ook Henry te zien is. Hierna kom je weer veilig terug.

 

→ Bekijk de on-ride video van Phantom Manor

Tips voor Phantom Manor

Zo haal je het maximale uit jouw bezoek aan Phantom Manor:

 

  • Tip 1 – Gebruik Premier Access: Het is mogelijk om de rij over te slaan en sneller toegang tot de attractie te krijgen door het gebruik van Premier Access. Omdat de rijen vrij lang kunnen worden is dit echt een voordeel. Wel is Premier Access alleen tegen betaling beschikbaar.
  • Tip 2 – Ga in het donker naar Phantom Manor. Tja, het is een spookhuis en de attractie komt het best tot z’n recht in het donker. Kies er daarom voor, als het even kan, om de attractie in het donker te bezoeken. De tuinen rondom het huis zijn dan al een beleving op zich.
  • Tip 3 – Ontmoet Mickey bij Phantom Manor: Mickey Mouse heeft geregeld Meet and Greets bij de pagode in de tuin bij Phantom Manor. Hij draagt dan ook zijn Phantom Manor kostuum. Houd de Disneyland app in de gaten om te weten of- en zo ja wanneer je Mickey Mouse bij Phantom Manor kan ontmoeten.

Onze oprechte excuses voor het storen

Maar je bent blijkbaar een echte Disney Fan. Zou je het leuk vinden om maandelijks alle nieuwtjes en aanbiedingen omtrent Disneyland Parijs te ontvangen? Laat hier dan even jouw e-mailadres achter en lees gerust weer verder!