Star Wars Hyperspace Mountain in Disneyland Parijs

Wie er al eens in gezeten heeft weet dat deze achtbaan niet voor mensen met een zwakke maag is. Met grote snelheid word je gelanceerd en voor je het weet schiet je door de ruimte en zit je midden in een intergalactisch gevecht. De Star Wars Hyperspace Mountain is één van de favoriete thrillrides van veel bezoekers in Disneyland Parijs® en dat is niet zo vreemd. Het is misschien niet de allersnelste (maar wel heel snelle) achtbaan van Disneyland, maar zeker één van de meest intense attracties. Dit is wat je mag verwachten van deze super gave achtbaan.

De geschiedenis van de Star Wars Hyperspace Mountain

De eerste Space Mountain attractie werd geopend in 1975 in Walt Disney World in de Verenigde Staten. Volgend op het succes van een andere “mountain thrill ride”, de Matterhorn Bobsleds, kreeg deze achtbaan ook “mountain” in de naam, maar nu met een ruimte thema: de “Space Mountain” was geboren. De achtbaan was direct een groot succes en al snel volgden andere Disney parken. Eerst Disneyland in de Verenigde Staten in 1977, toen Tokyo Disneyland in 1985 en Disneyland Parijs in 1995. Later, in 2007, is ook in Hong Kong Disneyland een Space Mountain geopend.

Space Mountain: De la Terre à la Lune (1995–2005)

Bij de opening in Disneyland Parijs had de Space Mountain nog niet het thema dat het nu heeft. De achtbaan was vernoemd naar een boek van Jules Verne, “De la Terre à la Lune” oftewel “van de aarde naar de maan”. In een Victoriaanse setting werd de achtbaan afgeschoten, om vervolgens dwars door asteroïden velden te knallen en bijna verzwolgen te worden door een grote machine, gebouwd door een schurk. Na een projectie van een lachende maan kwam de achtbaan veilig tot stilstand in het station.

Space Mountain: Mission 2 (2005–2017)

In 2005, het jaar van de tiende verjaardag van de Space Mountain, werd de attractie volledig vernieuwd. De Victoriaanse setting werd gemoderniseerd, er werden talloze lichteffecten toegevoegd en de lachende maan werd vervangen door een supernova. Na een aftelling werd de achtbaan afgeschoten om bezoekers mee te nemen langs kometen en planeten en uiteindelijk bij een supernova aan te komen die explodeert. Vervolgens begint de terugreis en komt de achtbaan veilig weer terug in het station.

Star Wars: Hyperspace Mountain

Vanaf 2017 werd de Space Mountain omgedoopt in een Star Wars thema. Er werden nieuwe Star Wars projecties toegevoegd, de iconische film muziek van Star Wars kwam erbij en er werden nieuwe wagens geplaatst. Door de komst van de nieuwe wagens kon de minimale lengte voor deze achtbaan zakken van 1.32 meter naar 1.20 meter. Goed nieuws dus voor de jongere bezoekers!

Wat mag je verwachten van Star Wars: Hyperspace Mountain?

Nadat je de dome binnenstapt kom je in een lange donkere gang terecht met foto’s van TIE-fighters, X-Wings en andere Star Wars ruimtevaartuigen. In een video wordt door een vrouw uitgelegd welke veiligheidsvoorschriften gelden in deze achtbaan. Na door een hal met bouwtekeningen te zijn gelopen kom je bij het lanceerplatform. Je stapt aan boord in de blauwe raketwagentjes. Wanneer de achtbaan langzaam de tunnel in gaat, klinkt de iconische Star Wars film muziek. Admiraal Akbar spreekt enkele woorden waarna het commando klinkt om de achtbaan af te schieten.

Dit gebeurt met een snelheid van 71 kilometer per uur. Nadat de achtbaan bij Jakku aankomt, valt een groep Tie-Fighters aan. De achtbaan baant zich een weg dwars door lasers van vechtende ruimteschepen. Zodra de vijandige TIE-Fighters zijn vernietigd, wordt er op een Star Destroyer geschoten. Met een laatste sprong in hyperspace gaat de achtbaan terug naar het station.

→ Bekijk de on-ride video van Star Wars: Hyperspace Mountain

Voor wie is Star Wars: Hyperspace Mountain leuk?

Voor de Hyperspace Mountain moet je minimaal 1.20 meter lang zijn. De achtbaan is niet geschikt voor zwangere vrouwen en ook wordt gewaarschuwd voor bezoekers met hart-, rug-, of nekproblemen. Met name (jonge) tieners en volwassenen vinden deze attractie erg leuk. Voor kleinere kinderen is deze achtbaan minder geschikt.

Star Wars: Hyperspace Mountain: een must voor Star Wars fans

Deze achtbaan is een absolute must voor doorgewinterde Star Wars fans. Omdat de achtbaan sinds 2017 volledig is omgebouwd naar een Star Wars thema, zullen Star Wars fans zich midden in een intergalactisch avontuur wanen. De combinatie van gebruikte decorstukken, lasers en de iconische film muziek maken de Hyperspace Mountain tot een favoriete attractie van vele “Force Fans”.

Tips voor de Star Wars: Hyperspace Mountain

Natuurlijk geven we je enkele tips, zodat je het maximale haalt uit jouw rit in de Star Wars: Hyperspace Mountain.

 

  • Tip 1 – Gebruik de Single Riders rij: Wanneer je de enige bent van je gezelschap die de Space Mountain in durft, of wanneer je het niet erg vindt om niet naast elkaar te zitten, is het aan te raden om gebruik te maken van de Single Riders rij. Deze geeft je versneld toegang tot de attractie en kan zo een behoorlijke besparing van de wachttijd opleveren.
  • Tip 2 – Gebruik Premier Access: Met Premier Access kan je ook met een gezelschap de rij skippen. Dit is natuurlijk wel tegen betaling, maar geeft je de kans om nagenoeg zonder rij op een vooraf bepaald tijdstip direct de achtbaan in te stappen. Je kan dit reserveren via de Disneyland app.
  • Tip 3- Ga in deze attractie vóór de lunch: Niet alleen omdat het nou eenmaal niet lekker is om met een uitgebreide lunch in je maag in een achtbaan te stappen. De Space Mountain bereikt z’n piek in wachtrijen vanaf een uur of 12.00, waarna de rij niet snel korter wordt. Overnacht je in een Disney Hotel? Gebruik dan de Magic Hours, want deze attractie is dan geopend. Ook na 9.30 blijft het nog even rustig en kan je zonder al te lange wachtrijen de attractie in, tot een uur of 12.00 wanneer de wachtrijen flink langer zijn.

Onze oprechte excuses voor het storen

Maar je bent blijkbaar een echte Disney Fan. Zou je het leuk vinden om maandelijks alle nieuwtjes en aanbiedingen omtrent Disneyland Parijs te ontvangen? Laat hier dan even jouw e-mailadres achter en lees gerust weer verder!