It’s a Small World in Disneyland Parijs

Wie kent niet het aanstekelijke liedje van It’s a Small World in Disneyland Parijs®? Sterker nog, probeer het maar weer eens uit je hoofd te krijgen! Het is misschien wel het meest herkenbare melodietje van het Disneyland Park en de attractie is dan ook een absolute must ride wanneer je er bent. Deze historische attractie is niet meer weg te denken uit Disneyland, maar hoe komt dat eigenlijk? Wat maakt deze attractie nou zo verslavend leuk?

De geschiedenis van It’s a Small World

Wat It’s a Small World bijzonder maakt, is dat het zijn oorsprong heeft buiten de Disneyland parken. De attractie deed namelijk zijn intrede op de New York World’s Fair in 1964. De attractie was daar gehuisvest in een paviljoen van Unicef en werd gebruikt om geld op te halen. Dat lukte goed, want het succes van de attractie overtrof zo’n beetje alle verwachtingen. Er werden meer dan 10 miljoen kaartjes verkocht, waarvan de opbrengst volledig naar Unicef ging.

 

In 1966 werd de attractie verplaatst naar het oorspronkelijke Disneyland Park in de Verenigde Staten. Later werd de attractie in Disney parken over de hele wereld geopend, zoals Hong Kong, Tokyo en ook in Disneyland Parijs. De combinatie van de muziek, het varen, de vrolijke kleuren en het feit dat de attractie leuk is voor jong en oud maken het wereldwijd tot een groot succes.

Een aanstekelijk liedje

“It’s a small world afterall, It’s a small world afterall…”. Het liedje dat we allemaal kennen is onlosmakelijk aan de attractie verbonden en waarschijnlijk ook één van de geheimen achter het succes van It’s a Small World. Het lied werd speciaal voor de attractie gecomponeerd door de gebroeders Richard en Robert Sherman. De melodie en de tekst waren volgens de broers snel en zonder veel moeite bedacht. Het idee was dat het liedje alleen tijdens de World Fair gebruikt zou worden en daarna in de vergetelheid zou raken. Daarom waren de broers van plan om de muziekrechten te doneren aan Unicef. Later zijn ze daar op terug gekomen, en dat heeft ze een fortuin opgeleverd.

 

Sinds 1964 is het themalied al meer dan 50 miljoen keer afgespeeld. De meeste mensen houden van de melodie, maar toegegeven: als het melodietje eenmaal in je hoofd zit, krijg je het er niet meer makkelijk uit! Voor een enkeling is het misschien irritant, maar het zorgt ook voor een historische en iconische status voor deze attractie. Een Disneyland zonder It’s a Small World is dan ook haast niet voor te stellen.

Grootschalige renovatie

En toch hebben we It’s a Small World best even moeten missen. De attractie ging namelijk van november 2021 tot 5 mei 2023 dicht voor grootschalig onderhoud. Tijdens de sluiting zijn meer dan 300 poppen vernieuwd, de verlichting is vernieuwd, er is geverfd, de fontein werd opnieuw opgebouwd en nog veel meer. Opvallend is ook dat er enkele poppen in rolstoelen zijn toegevoegd, om zo de inclusiviteit te verbeteren.

Wat mag je verwachten van It’s a Small World?

Je stapt in grote boten, vergelijkbaar met de boten in Pirates of the Carribean, maar dan in zachte kleuren. Als de boot bijna naar binnen vaart hoor je de bekende muziek al. Daarna begin je langs bekende landen en delen van de wereld te varen. Zo vaar je al vrij snel onder de London Bridge door, wordt er vrolijk gejodeld in Zwitserland en zijn natuurlijk ook de Hollandse tulpen en klompen te zien. En als je goed luistert, wordt het liedje ook nu en dan in het Nederlands gezongen.

 

Op het eind kom je in smeltkroes van alle landen, vol vrolijke lichtjes terecht. Hierna vaar je weer terug naar waar de boot afgevaren was.

 

→ Bekijk de on-ride video van It’s a Small World

Tips voor It’s a Small World

  • Tip 1: Premier Access: Ook It’s a Small World doet mee aan Premier Access. Hiermee kan je, wanneer je betaald hebt, de wachtrij skippen. Toch geldt dat bij deze attractie eigenlijk alleen als je écht een hekel aan wachtrijen hebt, want doorgaans vallen de wachtrijen mee en is betaalde versnelde toegang niet echt nodig.
  • Tip 2: Wacht niet tot sluitingstijd: Fantasyland gaat in verband met de vuurwerkshow vaak zo’n 2 uur eerder dicht dan de rest van het park. Wacht dus niet tot vlak voor sluitingstijd, want je kan dan al niet meer bij It’s a Small World komen.
  • Tip 3: Ga vroeg in de ochtend: Vroeg in de ochtend zijn bij deze attractie de rijen het kortst. Wanneer je voor 12.00 gaat sta je het minst lang in de rij en hoef je mogelijk maar een minuut of 5 in de rij te staan.

Onze oprechte excuses voor het storen

Maar je bent blijkbaar een echte Disney Fan. Zou je het leuk vinden om maandelijks alle nieuwtjes en aanbiedingen omtrent Disneyland Parijs te ontvangen? Laat hier dan even jouw e-mailadres achter en lees gerust weer verder!